Stor flyplass sikrer god luftbehandling med viftevegg

Foto: Birmingham Airport
Birmingham flyplass er en av Englands største. Hvert år flyr om lag 13 millioner mennesker herfra til mer enn 150 destinasjoner rundt om i verden. I tillegg går det et stort antall langdistansefly fra Birmingham. I februar 2017 ble klimaanlegget i deler av avgangshallen rammet av et havari av at en stor aksialvifte hadde brutt sammen. For reisende og ansatte ved innsjekkingen betydde det et mindre behagelig innemiljø. Flyplassoperatørene ble plutselig stilt overfor en situasjon der det krevdes en beslutning for enten reparasjon av eksisterende vifte, eller en total modernisering i form av en ny vifteløsning. Diskusjoner med firmaet som har ansvaret for å betjene flyplassens klimaanlegg, førte til en dialog med ebm-papst i England. ebm-papst tekniker foreslo en ny vifteløsning i form av en viftevegg i stedet for å reparere eller erstatte den ødelagte aksialviften. Og man kunne også vise viktige fordeler med en viftevegg.

«For å erstatte den eksisterende viften skulle bli teknisk vanskelig på grunn av størrelsen, men vi kunne også vise til gode argumenter som talte for å modernisere ved å installere en viftevegg», sier Kurt Brun som er prosjektingeniør hos ebm-papst Storbritannia. Dernest vil energisparing være betydelig, og vifteveggen ville sikre flyplassen at de i fremtiden ikke ville ende opp i en situasjon med driftsstopp av klimaanlegget. «En av de største fordelene med en viftevegg er at gjenværende vifter kan kompensere for tap av vifte dersom tekniske problemer oppstår. Reisende ville aldri merke noen forringelse av innemiljøet», forklarer Kurt Burns.
Vifteveggen som er installert på Birmingham Airport består av fem kompakte RadiPac-vifter med EC-teknologi. I tillegg til at flyplassen har sørget for et godt innemiljø i avgangshallen kan man med vifteveggen også dra nytte av fordelene med reduserte energikostnader, lavere lydnivå og reduserte vedlikeholdskostnader. «Ved å installere vifteveggen vår er strømforbruket for viftedriften redusert med rundt 58 prosent», konkluderer Kurt Burns.


Les mer:
Å installere vifteveggen FanGrid er like enkelt som å stable klosser
Nye kammervifter RadiPac - med overlegen ytelse