Store kostnadsbesparelser etter oppgradering av kondensatorer i mer enn 150 butikker

Marks & Spencer er en varehuskjede med opprinnelse i Storbritannia og med over 900 butikker, hvorav drøyt 600 er dagligvarebutikker. Selskapet ble grunnlagt av Michael Marks og Thomas Spencer. Det første varehuset ble åpnet i 1884 i Manchester, England. I dag er konsernet notert på London Stock Exchange og driver varehus i mer enn 40 land, hvorav et visst antall finnes i Norden. Marks & Spencer har en uttalt strategi for hvor mange av butikkene som skal gjøres mer energieffektive. Gradvis installeres også energisparende teknologi, og ett eksempel er at vekselvifter i kondensatorer på butikkens tak erstattes av EC-vifter fra ebm-papst. ebm-papst har en tett dialog med Marks & Spencer og foreslår energieffektive løsninger tilpasset de spesielle kravene i hver butikk som vil være relevante for en energisparende investering.

Mer enn 1400 vifter og mer enn 150 butikker

Det nære samarbeidet med Marks & Spencer startet etter et lovende pilotprosjekt der ebm-papst var i stand til å vise det store energisparepotensialet med et bytte til EC-fans. Mer enn 150 butikker ble valgt som egnet for modernisering av kondensatorene på butikkenes tak. Et par utfordringer for ebm-papst var at prosjektet skulle gjennomføres raskt og at installasjonene til EC-viftene måtte gjøres uten forstyrrelser i kjølesystemene og ventilasjonen. «Vi ansatte et veletablert installasjonsfirma som fikk ansvar for å utføre installasjonene i mer enn 150 butikker. Totalt ble mer enn 1400 EC vifter installert i nesten 260 kondensatorer. For å unngå forstyrrelser ble de eldre AC-viftene byttet ut i trinn, noe som gjorde det mulig å ha kondensatorene i drift gjennom hele prosjektet», sier Tony Wright, divisjonssjef i ebm-papst UK.

Besparelser på nesten seks millioner norske kroner

Installasjonsprosjektet krevde drøyt 4100 arbeidstimer og installasjonene ble fullført på mindre enn tre måneder. De gamle AC-viftene ble erstattet med ebm-papst HyBlade aksialvifte (910 mm diameter) utstyrt med AxiTop diffusoren. I kjøleanlegg overføres overskuddsvarmen fra kondensatoren, eller kjølevæskekjøleren, til omgivelsesluften, og viftene brukes til å transportere luften. Ved å bruke AxiTop-diffusoren kan vifteeffektiviteten økes og forstyrrende støy reduseres. AxiTop uttaksdiffusor kan brukes til både ny installasjon og renovering av et kjølesystem for å forbedre energieffektiviteten, eller øke strømmen, samtidig som den reduserer forstyrrende støy for miljøet. Marks & Spencer kunne tidlig bekrefte at prosjektet var en suksess. Energibesparelsen er estimert til nesten seks millioner norske kroner per år (drøyt 500.000 pund) og investeringen i oppgraderingen anslås å ha betalt seg på mindre enn fem år. Andre fordeler er betydelig roligere viftedrift og mer effektiv drift med helt nye muligheter for å tilpasse driften til dagens utetemperaturer.

large__5_.jpg