Vifter og drivteknologi for krevende medisinskteknologiske applikasjoner

ebm-papst har en sterk markedsposisjon innen medisinsk teknologi der det i dag er en rask utvikling mot for eksempel nye pasientvennlige løsninger. Det stilles store krav til vifter og kjøreløsninger i dette bruksområdet. Felles for nesten alle bruksområder er at det stilles svært høye standarder for levetid og pålitelighet. Når det gjelder både elektriske motorer og vifter, må de være stille, kraftige og ofte kompakte. Noen eksempler på medisinske teknologiprodukter der ebm-papst har viktige tekniske funksjoner, er i avanserte operasjonsbord, en pustemaske som hjelper mennesker med søvnapné, i rullestoler og i en «pasientløft» med bremsefunksjon som gir ekstra høy pasientsikkerhet.

Sentrifugalvifte i madrass som forhindrer liggesår

Den tekniske utviklingen innen medisinsk teknologi er også av stor betydning for ebm-papst sitt utviklingstiltak. Det utvikles stadig nye vifter og drivlinjer som imøtekommer nye behov. Et eksempel er den kompakte sentrifugalviften RVE45, som er tilgjengelig både med og uten integrert elektronikk. Viften er utviklet spesielt for bruksområder der det stilles høye krav til dynamisk luftstrøm og høy statisk trykkøkning. Gjeldende bruksområder er i åndedrettsvern, åndedrettsmasker og produkter hvis formål er å forhindre utbrudd av sengesår. Et slikt produkt er en liggende matte der viften RVE45 gir et variert og fleksibelt lufttrykk, som fungerer som et profylaktisk tiltak som forhindrer liggesår på følsomme hudområder hos sengeliggende pasienter. Madrassen har en rekke luftfylte seksjoner, og når trykket varieres i disse seksjonene, endres pasientens stilling som er av stor betydning for å forhindre sengesår. Sentrifugalviften er veldig stille, noe som er et krav for å unngå søvnforstyrrelser.


Høye krav til drivløsninger innen medisinsk teknologi

Innen medisinsk teknologi går komplekse krav til standarder og omfattende dokumentasjon hånd i hånd med svært høye krav til teknologien som muliggjør innovative applikasjoner. Pålitelighet, presisjon, ekstremt jevn drift og lav varmeproduksjon er noen av de viktigste kravene. De tekniske komponentene som brukes må også være perfekt tilpasset den aktuelle applikasjonen. ebm-papst muliggjør dette med modulære stasjonsløsninger. Et eksempel er ebm-papst sitt individuelt konfigurerbare eksterne og interne drivsystemer med elektronisk kommuterte motorer. Det modulære systemet gjør det mulig for applikasjonsutviklere å lage tilpassede løsninger ved å kombinere en rekke grensesnitt, transmisjonstyper, bremser, kodere og mye mer.

Drivsystemene brukes i tannstoler, røntgenutstyr og i lyssystemer for operasjonsrom, der det kreves at lyset er optimalt rettet mot operasjonsområdet. ebm-papst motorserie ECI er ideell for denne typen applikasjoner. Et eksempel er den kompakte motoren ECI-42. ECI-serien er preget av lavt dreiemoment inter-rotormotorer med EC-teknologi, så vel som høydynamiske frekvensomformere som gir høy effekttetthet i et kompakt format. Det robuste og lydabsorberende kulelagersystemet garanterer lang levetid. Motorene er tilgjengelige med den integrerte elektronikkmodulen K1, som er designet for bruk med ekstern kontrollelektronikk.

På Compamed-messen i Düsseldorf 18.-21. November vil ebm-papst presentere i stand 8BH27, hall 08B, innovative vifte- og drivteknologiløsninger for krevende medisinsk teknologi.