ebm-papst hjalp Miele å utvikle energieffektive varmepumpetørketromler

Drøyt 50 prosent lavere energiforbruk.
For ti år siden var mange tørketromler skramlende maskiner som slet ut klær, drog veldig mye strøm og skape en dampbadstueffekt i bade- og vaskerom. Under de seneste årene har dog den tekniske utviklingen gått raskt. I dag finnes det valgmuligheter mellom avtrekkstrommel, kondenstørketrommel, og de mest avanserte som er varmepumpetørketromler. Tørketromlene har blitt stille og med mengder av finesser som både letter bruken samtidig som de sparer energi. Noen eksempler er sensorstyrt restfuktighet og automatisk rengjøring av kondensatoren. At mange tørketromler i dag har energieffektivitetsklassen A++ innebærer også at energiforbruket er betydelig lavere sammenlignet med 90-tallets maskiner.

En av de store fordelene med varmepumpetørketromler er at de avfukter på en smart måte ved hjelp av en kompressor og så gjenbrukes varmen. Energiforbruket er drøyt 50 % lavere sammenlignet med avtrekks- eller kondenstørketromler. Noen av markedets mest avanserte varmepumpetørketromler kommer fra det tyske foretaket Miele og de har blitt utviklet gjennom et nært samarbeid med ebm-papst.

ebm-papst kundetilpasset tre viktige komponenter
Miele er Europas største familiekonsern i hvitevarebransjen med virksomhet i 47 land og nærmere 18 000 ansatte. Foretaket har siden starten 1899 bygd sin markedsposisjon på å ligge fremst innenfor kvalitet og teknikk. Mottoet ”Immer Besser” reflekterer de kjerneverdiene som Miele arbeider for, og som innebærer at man alltid streber etter å gjøre ting bedre teknisk, samt bedre ut i fra energi- og miljøsynspunkt. I slutten av 2014 ble Miele tildelt en av Europas viktigeste holdbarhetspriser, ”The National German Sustainability Award”. Prisen innstiftes i 2008 for å oppmuntre til både økologisk og sosialt ansvar. En viktig del av juryens begrunnelse når Miele fikk prisen var at foretaket også vurderte holdbarhetsarbeidet hos sine leverandører. ebm-papst strategi for økt holdbarhet, Green Tech, har dermed igjen vist seg å ha stor betydning!

Samarbeidet med Miele engasjerte tre av ebm-papst fabrikker og utviklingsenheter i Tyskland. Utviklingsarbeidet hadde fokus på og ytterligere å redusere energiforbruket, redusere driftskostnader og minimere miljøpåvirkningen. Utfordringen for ebm-papst var å svare opp mot Mieles tøffe krav når det gjelder tre sentrale komponenter hos varmepumpetørketromlene; kondensatorpumpen som pumper ut kondensvannet, en vifteløsning for resirkulering av luften under tørkeprosessen, samt en vifte for kjøling av kompressoren og varmepumpekretsen. Noen av de tekniske kravene på vifteløsningene var at de skulle klare en høy luftfuktighet og i tillegg høye temperaturer, samt at de skulle tilfredsstille Mieles krav på lang livslengde og høy driftssikkerhet.

At samarbeidet mellom ebm-papst og Miele har vært vellykket vises bl.a. av at varmepumpetørketromlene utropes til ”Best i test” i flere forbrukertester.