ebm-papst utvider utvalget av RadiCal-vifter for stille og energieffektive ventilasjonsenheter

ebm-papst vifteserien RadiCal er utvidet med nye og mindre modeller, 133 mm og 160 mm, som er ideelle for kompakte ventilasjonsaggregater.
Utviklingen på viftesiden, med hensyn til for eksempel boligventilasjon, er at sentrifugalvifter med bakbøyde padleblader fra ebm-papst blir mer vanlig. Det er også gode grunner til at dette er slik: RadiCal-vifteserien er spesielt utviklet for installasjon i sentrale ventilasjonssystemer i både boligbygg og forskjellige industrimiljøer. I motsetning til sentrifugalviftene med fremoverbuede vinger som fremdeles er vanlige i mange boligbygg, har RadiCal-vifter bakoverbøyede vinger. En fordel er en høyere effektivitet, og til dette bidrar også det aerodynamisk utformede huset som har en rund åpning for tilkobling direkte til utløpet til en ventilasjonsenhet. Kappen reduserer strømningstapene som er vanlige for konvensjonelle sentrifugalvifteløsninger. Målinger viser også at effektiviteten øker med så mye som opptil 34%.

ebm-papsts utviklingstiltak innen ventilasjonsvifter bør blant annet sees i lys av kravene som er satt i økodesigndirektivet. Kravene innebærer at ventilasjonsenheter må være energieffektive og stille, i tillegg inneha funksjoner for effektiv kontroll og overvåking. ebm-papst gjør det mulig for produsenter av ventilasjonsenheter å svare på kravene ved at RadiCal-vifter ikke bare oppfyller kravene, men er også stillere enn angitt i retningslinjene som er utviklet. Det sirkulære utløpet til viftedekselet utviklet for RadiCal-viftene passer direkte på luftekanalene, noe som bidrar til reduserte luftstrømstap, mens lydnivået reduseres med opptil 3,5 dB (A) sammenlignet med konvensjonelle sentrifugalvifter. Den forstyrrende støyen som kan oppstå fra vifter med fremoverbuede kniver kan dermed reduseres betydelig, noe som er viktig når kravene til stille ventilasjonssystemer i boligbygg blir stadig tøffere.

Finnes også i størrelsene 133 mm og 160 mm
RadiCal-vifter for ventilasjon i hjemmet har tidligere vært tilgjengelig i størrelsene 190 mm og 225 mm. At ebm-papst nå har utvidet serien med størrelser på 133 mm og 160 mm, med effekter fra 24 W til 165 W, betyr at det er skapt helt nye muligheter for modernisering og nyutvikling av kompakte boligventilasjonsenheter. Blant de unike egenskapene som skiller RadiCal-viftene, er en integrert funksjon for måling av luftstrøm, med ny og patentsøkt teknologi fra ebm-papst, samt mange muligheter for kommunikasjon via MODBUS-RTU-grensesnittet. Viftene har også tilkoblinger for forskjellige sensorer. Som mange deler av ebm-papst-vifteprogrammet, er RadiCal-viftene designet for enkel installasjon i henhold til plug & play-prinsippet.
For krevende industrielle applikasjoner har 225 mm-modellen også blitt supplert med en versjon som gir en effekt på hele 500 W og en luftstrømskapasitet på 1000 m³ / t ved 1 200 Pa. Et eksempel på bruksområde for denne viften er i emballasjemiljøer der det kan stilles krav til rask avkjøling av visse områder.