Det er vanskelig å se for seg en verden uten vifter

Bergsstation i Herzogstand, Germany (Foto: Julian Stutz)
Da Gerhard Sturm og Heinz Ziehl grunnla selskapet Elektrobau Mulfingen (ebm) i Tyskland i 1963, hadde de nok en visjon om mulige bruksområder for sine egne utviklede vifter. Likevel må det ha vært vanskelig å skape et bilde av viktigheten et stadig voksende vifte-selskap ville ha for millioner av mennesker over hele verden. I dag er ebm-papst et markedsledende konsern med mer enn 15 000 ansatte, 29 fabrikker og nesten 50 salgskontorer. Firmanavnet ebm-papst ble dannet da selskapet Papst Motoren GmbH ble anskaffet i 1992. Sortimentet utgjør rundt 14 000 produkter, hvorav vifter er en veldig viktig del.

ebm-papst har drevet et intensivt forsknings- og utviklingsarbeid helt siden starten. I 1965 ble den første kompaktviften utviklet med DC/EC-teknologi. Kontinuerlig teknisk fremgang har resultert i at ebm-papsts kompaktvifter sørger for sikker drift i millioner av datamaskiner, servere og rutere. Viftene er ekstremt stille, energieffektive og samtidig så kraftige at de klarer å avkjøle for eksempel spilldatamaskiner som er fylt med mer og mer teknologi og datakraft. IT-applikasjonsområdet og relaterte elektronikkapplikasjoner er et godt eksempel på hvor teknologisk utvikling stadig stiller nye krav til viftens evne til å dekke behovene for mer avkjøling, samtidig som de er mer kompakte enn noen gang.I en vifte-avhengig verden er mye FoU nødvendig

ebm-papsts investeringer i FoU er gjort for å svare på stadig nye krav i disse områdene og samfunnet for øvrig. Dette har også ført til en kontinuerlig nyhetsstrøm gjennom årene, og hvor ebm-papst har presentert mange banebrytende nyheter på vifteområdet. I 1998 lanserte markedet den første aksialviften med integrert elektronikk. I 2008 satte ebm-papst en ny standard for aksialvifter med HyBlade-serien. Viftenes unike hybriddesign og EC-motor resulterte i en drastisk reduksjon i energibruk, støynivå og vekt i kombinasjon med svært høy effektivitet. En lignende fornyelse for radialvifter kom i 2011 med RadiCal-vifteserien, og i år lanserte også ebm-papst vifter produsert i et miljøvennlig biomateriale. Frem til i dag har ebm-papst fortsatt å være i forkant teknisk og utviklingsmessig, og dette betyr også at viftene våre kan finnes i både velkjente, men også mindre kjente applikasjoner!

I familiens bad, kjøleskap, komfyr, vaskemaskin, bil og datamaskiner

ebm-papst vifter hjelper mange selskaper med å utvikle nye innovative produkter og teknologiske løsninger som er av stor betydning for private hjem. Sammen med Miele har ebm-papst utviklet effektive, stille og energieffektive kjøkkenvifter som bruker opptil 70% mindre energi sammenlignet med kjøkkenvifter som har AC-motorer. Selskapet Lunos i Tyskland har produsert prisbelønte, ekstremt stille og energieffektive badevifter sammen med ebm-papst. Våre vifter er også tilgjengelige i innovative kjøkkenvifter som eliminerer behovet for ventilasjonsskap over kjøkkenovner. Når barna i en familie driver med dataspill, kan det være ebm-papst vifter som forhindrer datamaskinene fra å overopphetes. I familiens nye bil kan det også være vifter fra ebm-papst som kjøler lyskasterne på frontlyktene, og når noen i familien ser et F1-løp fra Monaco på TV, tror de absolutt ikke at ebm-papst vifter er i noen av verdens beste F1-biler og også i konkurransens depot. Når gatelampene utenfor familiens hus lyser om kvelden, kan det være ebm-papst vifter som gir aktiv avkjøling for en ny type energieffektiv LED-belysning. Familien kan også ha en helt ny type oppvaskmaskin utviklet av selskapet Meiko som resirkulerer damp, og på vaskerommet kan det være en energieffektiv varmepumpetørker med vifte fra ebm-papst.

God reisekomfort på tog og buss, et hyggelig arbeidsmiljø og fersk mat

Når noen i familien går på skole eller jobber på et kontor, kan de av og til ta med arbeidet på tog og busser der ebm-papst vifter sitter i klimaanlegg som gir god reisekomfort. På kontoret kan det være ebm-papst-vifter som sørger for at ventilasjonen skaper et behagelig arbeidsklima, og når du besøker matbutikken på vei hjem fra jobb, er det kanskje viften vår som holder grønnsaker og annen mat fersk. At det er hundrevis av ebm-papst energieffektive og pålitelige vifter i butikkens frysere og kjøleskap er det nok ikke så mange som tenker på. Grønnsakene kan komme fra drivhus hvor ebm-papst-vifter gir skikkelig ventilasjon, eller fra potetlagring der våre kraftige vifter sørger for at potetene har det bra. ebm-papst har også utviklet vifteløsninger for sikkerhets og kvalitetskontrollert mathåndtering i store sentral- og logistikklager.

Kjøler viktige deler i en teknologifylt verden

I en IT-intensiv og teknologifylt verden er det mange vifter som kreves. I energikrevende datasentre der serverparkene inneholder mer og mer informasjon, kreves det mye vifter for avkjøling, men det kommer også flere og flere krav til at vifteløsninger skal være veldig energieffektive. ebm-papst vifter hjelper deg med å oppfylle disse kravene. Våre vifter er også lokalisert i teknologifylte basestasjoner for å avkjøle utstyret som sikrer at mobiltrafikken fungerer uten avbrudd. På sykehus er det ebm-papst vifter i avansert medisinsk utstyr der det kreves en effektiv og pålitelig kjøling av elektronikk, og de samme kravene stilles til mange industrielle applikasjoner. Våre vifter er for eksempel lokalisert i mange elektroniske tette kontrollskap som styrer forskjellige industrielle prosesser. Når elektronikkvolumet øker, stilles det stadig nye krav til vifteløsninger som skal gi tilstrekkelig kjøling.

Hvis vi ser på samfunnet, er det en rask utvikling på mange områder som øker etterspørselen etter innovative vifteløsninger. ebm-papst investerer derfor store summer i FoU for at vifteteknologi skal være i tråd med nye behov og krav. For eksempel har trenden mot desentraliserte varmesystemer for boligbygg ført til behovet for nye gassvifter som kan integreres i intelligente kontrollsystemer. ebm-papst har nylig lansert slike vifter. I mange boligbygg må ventilasjonssystemer moderniseres ved å erstatte eldre vifter med roligere, mer effektive og mer energieffektive takvifter. ebm-papst har lansert slike vifter som er modulære og derfor letter modernisering. ebm-papst fungerer med øret mot markedet, og derfor kan vi også tilby løsninger til en verden som vil ha store problemer uten vifter. Slik har det vært siden oppstarten i 1963, og slik vil det fortsette!

Kontakt oss